Sliter du med søvnen?

Om du gjør det er du en av veldig mange. Søvnproblemer er vanlig problem i Norge, og noe veldig mange nordmenn sliter med. Det at det finnes så kalte søvneksperter og mennesker som har utdannet seg i søvnvitenskapen. Og da er det jo også mye man må være oppmerksom på om det er sånn at man sliter med søvnen. For det kan være mange potensielle løsninger på det man har problemer med. Føler du deg for eksempel dårlig fysisk behøver du en god seng som passer din fysikk, men du trenger kanskje også mer fysisk aktivitet. Det er ikke nødvendigvis sånn at du er utrent, men at en type aktivitet trengs i større grad.

Om det er mentalt så er det klart at man behøver en annen type hjelp. Kanskje behøver man å prate med noen som kan hjelpe og støtte deg med problemene du har. Føler du deg ikke bra rent mentalt sett så er det klart at det tærer på, og at du ikke sovner. Du tenker kanskje på for mange ting mest du prøver å sovne og fokuset ligger ikke på søvn i seg selv. Da kan det jo være at selv om du faktisk sovner, så sover du ikke bra, at selve søvnkvaliteten er svak. Da baller det fort på seg med mange problemer, og da blir man sannsynligvis desperat etter løsninger.

Hva med en ny seng?

En ny seng i denne sammenheng bør ikke undervurderes. Kanskje har du det som kan kalles for en god seng i dag, men det er ikke sikkert at den passer for deg, rent fysisk. Ofte er det jo sånn at man fokuserer på selve prisen, i stedet for å se på kvaliteten og hvorvidt den passer for deg. Det er noe man ikke kan vite så mye om før man tester den, spesielt om du kjøper på nettet. Derfor bør du også kjøpe en seng som har gode vilkår, da det finnes butikker som gir deg over tre måneders prøvetid. Da har du mer enn god nok tid til å teste sengen og se om den er god nok. En vil kanskje ikke løse alle problemene du har, men det er i det minste en stor del av det. 

Verdien av å våkne fullt uthvilt og klar for en ny dag er noe man virkelig ikke bør undervurdere. Det er som sagt flere steder å få hjelp, og du kan for så vidt starte med å spørre legen din. Om ikke legen har løsninger er det sannsynlig at legen kan lede deg til ekserpter og sette i gang med en prosess for å hjelpe deg. En god REM-søvn har faktisk helt enormt fordelaktige egenskaper, hvor kroppen får tid til å heles, og hjernen får tid til å hvile. Det er ikke noe man kanskje legger merke til selv, men over en periode med god søvn vil man se forskjellene. Og da vil du være mye bedre forberedt og klar for alle livets utfordringer! God søvn bør man ikke undervurdere!